Strona ta wykorzystuje cookies 🍪 W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".
tel. 63 27 20 810 lub 63 26 27 503  um@kolo.pl  |  13 Maja 2025 r. Imieniny: Glorii i Serwacego

Spotkanie przedszkolaków PM5 z przedstawicielem PSSE w Kole

Dodane: 13 Kwiecień 2015  12:32:00   Opublikował:
Spotkanie przedszkolaków PM5 z przedstawicielem PSSE w Kole
Jak ważne jest zdrowe odżywianie wiedzą wszyscy przedszkolacy. Wielkie znaczenie także w dzisiejszym zmieniającym się świecie ma wiedza o nie marnowaniu jedzenia, właściwym przechowywaniu i przetwarzaniu różnych produktów spożywczych.  Bogaceniu wiedzy naszych przedszkolaków posłużyło tym razem spotkanie „Pięć kroków do bezpiecznej żywności”, na które do naszej placówki przybyli specjalni goście pani mgr Izabela Kamińska zajmująca się promocją  zdrowia, uczniowie klasy  V a i V c  razem z  nauczycielkami: Marią Reder, Katarzyną Kaźmierczak, Renatą Łukaszewską ze Szkoły Podstawowej Nr 3 im. Marii Konopnickiej w Kole.

Gość specjalny spotkania pani mgr Izabela Kamińska, z którą najstarsza grupa III 5 i 6 latków wraz z nauczycielką  Elżbietą Szacowną  współpracuje od kilku lat  w ramach realizacji programów  prozdrowotnych Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kole pokazała co robić by nie marnować jedzenia. Specjalnie przygotowana scenka teatralna w wykonaniu starszych kolegów, rekwizyty i plakaty, ulotki oraz pogadanka z przedszkolakami,  wyjaśniały dzieciom  dlaczego należy myć ręce, jak należy magazynować i przetwarzać różne produkty spożywcze, do czego służy obróbka termiczna żywności, w jakiej temperaturze przechowywać  pokarmy by nie narazić się na zatrucie i  dlaczego należy używać bezpiecznej wody i żywności. Dzieci z uwagą wysłuchały  wiersza specjalnie napisanego na tę okazję przez jedną z uczennic, a słowa „Gdy kanapki już nie możesz nie wyrzucaj jej do kosza. Spytaj chłopca i dziewczynki, czy nie zjedzą pysznej szynki…” przypomniały  o tym ile radości możemy sprawić innym dzieląc się przysłowiową kromką chleba. Treść wiersza  i hasło naczelne „Nie wyrzucaj już jedzenia, wszystko jest do przetworzenia!” utrwaliły zasady prozdrowotne preferowane w naszym przedszkolu.  Szybko  także zostały zapamiętane i wielokrotnie wygłaszane zespołowo podczas innych działań związanych z higieną jedzenia. Dzieci zdobyte cenne wskazówki wykorzystają na pewno podczas pełnienia dyżurów przy posiłkach przedszkolnych, układaniu propozycji dziennego jadłospisu, gromadzeniu karmy dla zwierząt, wykonywaniu własnoręcznie surówek, kanapek i innych działaniach służących oszczędnemu gospodarowaniu żywnością w domu i przedszkolu.

oprac.i fot E. Sz . PM 5 Koło

Galeria zdjęć

Blog Burmistrza
Miasta Koła

Kalendarium wydarzeń

Strona stworzona przez F&A MEDIA