W ramach corocznego, monitoringu zagrożeń, które mogą negatywnie wpływać na areał upraw w Wielkopolsce, inspektorzy pobierali do badań laboratoryjnych próbki wody. W kilkunastu próbkach stwierdzono obecność bakterii Ralstonia solanacearum, która powoduje chorobę zwaną śluzakiem ziemniaka. Jest to agrofag, który znajduje się na tzw. liście kwarantannowej, czyli podlega obowiązkowemu zwalczaniu.
Należy pamiętać o tym, że bakteria nie zagraża zdrowiu i życiu ludzi i zwierząt. Jednak jej rozprzestrzenienie może doprowadzić do strat gospodarczych w roślinach uprawnych. Nie ma innych metod jej zwalczania jak tylko zastosowanie metod kwarantanny. Rozprzestrzenie się bakterii Ralstonia solanacearum może wpłynąć na redukcję areału uprawy roślin żywicielskich, z których szczególnie istotnym żywicielem jest ziemniak. Wielkopolska jest największym producentem ziemniaka towarowego (jadalne i przemysłowe) w kraju oraz jest na piątym miejscu pod względem areału produkcji ziemniaków.
Ze względu na zagrożenie powodowane przez ten organizm w tym miejscu WIORiN w Poznaniu będzie publikował aktualne komunikaty i informacje dotyczące wykryć tej bakterii oraz zakres działań, które musza zostać podjęte.
Więcej informacji znajduje się w ulotce informacyjnej dostępnej pod adresem GIORiN: https://www.gov.pl/attachment/ba3b35f2-5943-4fca-ba88-b58a68fa4ce1
Źródło: Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu